Mart 2024. uz Europe House

Aktivnosti u martu započeli smo obilježavajući Međunarodni dan žena u okviru #EUzaTvojaPrava kroz razgovore s mladima u Banjaluci, Mostaru, Sarajevo i Tuzli. Povodom uspjeha izložbe Između čet...

Aktivnosti u martu započeli smo obilježavajući Međunarodni dan žena u okviru #EUzaTvojaPrava kroz razgovore s mladima u Banjaluci, Mostaru, Sarajevo i Tuzli. Povodom uspjeha izložbe Između četiri zida koja je imala svoju premijeru krajem 2023. godine u Europe House, u okviru obilježavanja 8. marta u Brčkom, izložba je predstavljena u Vijećnici te su je otvorili Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Zijad Nišić, gradonačenik Brčkog i Tatjana Ristić, direktorica Udruženja Gender iz Brčkog. 

U okviru aktivnosti #EvropaZaKulturu organizovana je izložba Photo BiH i radionice u Europe House i nekoliko mostarskih škola kako bi istakli značaj uvajanja novih vještina mladih.  Semezdin Mehmedinović bio je gost novog izdanja književnog kluba Booked dok je Tanja Stupar Trifunović bila gošća novog izdanja video serijala #E2U tokom kojeg je razgovarala i o važnosti Evropske nagrade za književnost, koje je dobitnica. 

U okviru aktivnosti #NašaPlanetaNašaBudućnost obilježili smo Svjetski dan recikliranja (18. mart) i Međunarodni dan šuma (21. mart). O važnosti recikliranja i smanjenju otpada razgovarali smo s učenicima osnovnih škola iz Bijeljine, Kozarca, Nevesinja i Pala kroz interaktivne radionice. Također, objavili smo i dva izdanja Ekopedije na temu recikliranja i važnosti šuma u kontekstu ublaživanja posljedica klimatskih promjena. 

21. marta 2024. godine čelnici Evropske unije odobrili su otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom. Predsjednik Vijeća Evropske unije, Charles Michel čestitao je predstavnicima BiH i istakao “Vaše mjesto je u našoj evropskoj porodici.” U okviru aktivnosti #EUzaBiH i kroz saradnju sa Uredom Evropske unije u BiH, istakli smo da je Bosna i Hercegovina Oduvijek u srcu Evrope nizom aktivnosti. Zajedno sa partnerima širom BiH obojili smo kulturno historijske spomenike u Banjaluci, Brčkom, Mostaru, Sarajevu i Tuzli. Tom prilikom objavili smo video o aktivnostima te smo objavili video kojim pozivamo građane da nam se pridruže u Europe House. Objavili smo i izdanje  #closEUp infografika koje predstavljaju znamenitosti zemalja članica EU te predstavili Kipar

U okviru #EUzaMlade aktivnosti i kroz saradnju sa brojnim osnovnim školama, bibliotekama i Bajkologijom, organizovani su razgovori s mladima prvenstveno u Bihaću krajem marta koji će se nastaviti početkom aprila u Brčkom, Hadžićima i Mostaru povodom Međunarodnom dana dječije knjige i Dana evropskih autora. 

Hvala vam što ste bili uz nas i ovog marta! Radujemo se nastavku druženja i novim aktivnostima  u narednom periodu!