Europe House Talks – nova platforma saradnje EU i BiH

Mladi aktivisti, kreatori promjena, umjetnici, kulturni djelatnici i mladi evropski ambasadori pridružili su se jučer šefu Delegacije Evropske unije i specijalnom predstavniku EU u BiH ambasadoru J...Mladi aktivisti, kreatori promjena, umjetnici, kulturni djelatnici i mladi evropski ambasadori pridružili su se jučer šefu Delegacije Evropske unije i specijalnom predstavniku EU u BiH ambasadoru Johannu Sattleru na zanimljivoj diskusiji, u novom sarajevskom mjestu za dijalog i razmjenu mišljenja – Europe House.

Ovo su bili prvi “Europe House Talks”- format koji spaja različite zainteresovane strane u cilju razmatranja raznovrsnih tema sa fokusom na evropske vrijednosti i evropski put Bosne i Hercegovine.

Ambasador Sattler istakao je da je Europe House zamišljena kao mjesto razmjene mišljenja i novih ideja. “Europe House je osmišljena kao prostor koji pruža dobrodošlicu, podstiče otvorenu diskusiju i ugošćuje posjetioce ujedinjene u želji za prosperitetnijom i stabilnijom Bosnom i Hercegovinom, čije je mjesto u Evropskoj uniji osigurano. Pored toga što smo u kultnoj zgradi Vječne vatre renovirali prostor u kojem se nalazi Europe House, također ćemo restaurirati i fasadu zgrade kako bismo joj vratili izvornu ljepotu i učinili je ekološki prihvatljivom. Ovaj prostor će služiti kao mjesto susreta, ali i mjesto za izložbe, radionice, seminare, filmske projekcije i druge zanimljive aktivnosti. Mladi će biti u prvom fokusu, i oduševljen sam da nam se toliko dinamičnih i angažiranih mladih ljudi pridružilo na prvim Europe House Talks, te se radujem mnogobrojnim budućim diskusijama”.

Prvi Europe House Talks okupili su mlade ljude iz Banjaluke, Bijeljine, Brčkog, Mostara, Sarajeva i Tuzle, koji su podijelili svoje stavove o različitim relevantnim temama, uključujući obrazovanje, razvoj vještina, Evropsku godinu vještina, kulturu i ljudska prava . Uz prisutne mlade ljude iz cijele Bosne i Hercegovine, veliki broj učesnika je naglasio da slične koncepte i platforme za umrežavanje treba podržati i u drugim većim gradovima.

Pored Europe House Talks, Europe House će organizirati niz aktivnosti s ciljem pružanja informacija građanima  BiH o putu ove zemlje ka članstvu u  EU i o tome kako se mogu uključiti i imati koristi od programa, projekata, institucija i politika Evropske unije.