BOOKED – Tanja Stupar Trifunović

Majski Booked, čitalački klub u organizaciji Europe House, 21. maja u 18:00 sati biće u znaku feminističkog autorstva uz razgovor s Tanjom Stupar Trifunović, jednom od najznačajnijih regionalnih...

Majski Booked, čitalački klub u organizaciji Europe House, 21. maja u 18:00 sati biće u znaku feminističkog autorstva uz razgovor s Tanjom Stupar Trifunović, jednom od najznačajnijih regionalnih književnica, dobitnicom Evropske nagrade za književnost. 


„Satovi u majčinoj sobi“, nagrađeni roman, biće naša majska lektira, a vjerujemo da ćemo i brojne ljubitelje i ljubiteljice stvaralaštva Elene Ferrante, obradovati i razgovorom o Napuljskoj tetralogiji ove iznimno uspješne italijanske književnice, čiji identitet još uvijek nije poznat javnosti.

„Satovi u majčinoj sobi“ tematiziraju odnos između majke i kćerke ali i generalnu poziciju žene u današnjem društvu uz njegove komplikovanosti i neravnopravnu raspodjelu moći, te stvarnosti omeđenu brojnim tabuima.


S razlogom označen kao roman majstorskih opisa, „Satovi u majčinoj sobi“ su i priča o specifičnoj prirodi ljudskih odnosa, i specifičnosti emotivnih davanja i očekivanja. Ovaj roman stvara prostor za preispitivanje koliko zaista poznajemo najbliže a koliko ih istinski upoznajemo tek onda kada nas napuste. 


Većina stranica „Satova u majčinoj sobi“ otvara se poput ogledala, zahvaljujući čemu svaka žena može prepoznati vlastite želje, one koje je imala hrabrosti poželjeti ili ih je pod teretom patrijarhata, potisnula.

O teretu patrijarhata takođe, ovoga puta u specifičnom okruženju odrastanja i formiranja u siromašnom dijelu Napulja, pričaćemo i u nastavku večeri kada ćemo po izboru Tanje Stupar Trifunović, u dijelu razgovora posvećenog evropskom autorstvu, govoriti o spomenutoj Napuljskoj tetralogiji Elene Ferrantne. 


O životu bez privilegija i važnosti podrške onih koji nam mogu pomoći da se razviju naši talenti, o jednom specifičnom ženskom prijateljstvu, ljubavima i izdajama, višeslojnoj i nevjerovatno uzbudljivoj priči s jasnom feminističkom porukom govoriće nam književnica Tanja Stupar Trifunović iz čitateljske i književnoteorijske perspektive.

Tanja Stupar Trifunović rođena je u Zadru 1977. godine. Živi i radi u Banja Luci. Profesorica je srpskog jezika i književnosti. Autorica je višestruko nagrađivanih knjiga poezije i romana te prevođena na brojne svjetske jezike. Voditeljica je različitih radionica kreativnog pisanja i radionica pisanja koje nastaje iz terapijskih potreba.


Poezijom se počela baviti za naše prilike, posebno kada je o ženskom autorstvu riječ, dosta rano, i profilirala se u jedan od najsnažnijih književnih glasova ne samo generacije kojoj pripada, posvećujući vlastito autorstvo brojnim skrajnutim temama. 


Neke od njenih najznačajnijih knjiga poezije su „O čemu misle varvari dok doručkuju“, „Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću“ , „Razmnožavanje domaćih životinja“ i „Zmiljštak“. Pored romana „Satovi u majčinoj sobi“ o kojem ćemo govoriti, objavila je i izuzetno važan roman „Otkako sam kupila labuda“ koji je posvećen emotivnoj vezi između dvije žene i potvrđuje da je ljubav bespolna, a specifična priroda ljudskih odnosa jednako komplikovana ne ovisno o tome govorimo li o istospolnom ili heteroseksualnom paru.

Pored Nagrade evropske unije za književnost (EUPL), Tanja Stupar Trifunović dobitnica je Vitalove nagrade, kao i nagrada „Vasko Popa“, „Milica Stojadinović Srpkinja“ i brojnih drugih priznanja.

S Tanjom Stupar Trifunović razgovaraće Kristina Ljevak Bajramović.