#EuropeHousePresents – BOOKED književni klub!

#EuropeHousePresents – BOOKED književni klub! Svakog posljednjeg utorka u mjesecu razgovaramo sa domaćim književnicima o njihovim djelima kao i djelima odabranih evropskih autora, u saradnji ...

#EuropeHousePresents – BOOKED književni klub! Svakog posljednjeg utorka u mjesecu razgovaramo sa domaćim književnicima o njihovim djelima kao i djelima odabranih evropskih autora, u saradnji sa JU Bioblioteka Sarajeva.

Ovog mjeseca, tokom drugog izdanja kluba, 27. 02. @ 17:30, razgovaraćemo sa Tanjom Stupar Trifunović, dobitnicom Evropske nagrade za književnost za roman “Satovi u majčinoj sobi” i jednom od predstavnica najautentičnijih glasova na bosanskohercegovačkoj i regionalnoj književnoj sceni.

“Satovi u majčinoj sobi” artikulisan je i feministički odgovor na našu sumornu stvarnost i vrijednosti koje su isključivo muškarcu podređene.
“Satovi u majčinoj sobi” su i svjedočenje o utišanim ženskim glasovima koji nikada nisu imali priliku dočekati svoj trenutak i svoje vrijeme.
Ovaj roman osim priče o jednom od najsloženijih odnosa, onom između majke i kćerke, donosi nam i ispovijest o onome šta žena treba i očekivanjima koja su najčešće suprotna od toga.

Pored “Satova u majčinoj sobi” sa Tanjom Stupar Trifunović razgovaraćemo i o Eleni Ferrante, uz naglasak na Napuljskoj tetralogiji, osvrnućemo se i na sve drugo, kod nas prevedeno, a što nam svjedoči o nesvakidašnjoj snazi žene, ženskog prijateljstva, i specifičnih okolnosti odrastanja u Napulju koji u književnosti Ferrante postaje kulisa za jedan od najneugodnijih svjetova koji ćemo upoznati.
U Europe House sa našom gošćom Tanjom Stupar Trifunović, razgovaraće Kristina Ljevak Bajramović.